al contingut a la navegació Informació de contacte

Vilaller

La història i descripció del municipi de Vilaller

Vilaller ( Villa-llar primera llar de les Altes Valls)

_DSC3319C.jpg

Vilaller a 981 m d’altitud, és la capital de la Vall de Barravés, de camí a la Val d’Aran.

Disposa d’un barri antic que compta amb molts elements d’interès. Restes de muralla amb arcades i torre medieval, restes de la presó més antiga de Lleida (s. XVII), una arcada  del pont vell de pedra ( s. XVII), l’església neoclàssica (s. XVIII) i la torre campanar, ermites de la Mare de Déu de Riupedrós i de St. Mamés, la casa pairal del poeta Mn. Antón Navarro i “l’Orm” del Trinquet, (om centenari).

A l’entorn de Vilaller, es troben monuments megalítics  i necròpolis antropomorfes medievals i les antigues mines a la zona de Cierco.

Vilaller, municipi situat al peu de la Ctra. N-230 limita amb la Val d’Aran i l’Aragó a través del riu Noguera Ribagorça. Amb una altitud de 981 m. i 595 habitants, disposa dels nuclis de Cierco i Senet.

Destaca el campanar octogonal d’estil barroc de l’església de Sant Climent de la darreria del s.XVIII. D’altres elements interessants son el pont romànic sobre el riu Noguera Ribagorçana, la muralla amb arcades del s.XI i restes de l’antiga presó. La part alta del poble conserva el seu particular toc d’antigor, en ella si troba la casa natal de Mossèn Anton Navarro, que va néixer a Vilaller el 12 de setembre de 1867 i fou premiat nombroses vegades en certàments literaris dels Jocs Florals.

Vilaller també disposa de varies ermites com la de Sant Antoni, la Verge de Riupedrós i Sant Mamés.

Si voleu més informació: ca.wikipedia.org/wiki/Vilaller 

Itinerari per Vilaller: https://www.rondaller.cat/2020/09/11/itinerari-per-vilaller/