al contingut a la navegació Informació de contacte

Senet (EMD)

Poble del municipi de Vilaller (Alta Ribagorça), a la vall de Barravés, al N del terme, a l'esquerra de la Noguera Ribagorçana. L'església parroquial és dedicada a santa Cecília. Aigua amunt del poble hi ha la presa de Senet, que, per la dreta del riu, deriva l'aigua cap a la central hidroelèctrica de Senet (amb una potència de 12 200 kW i una producció mitjana de 60 905 000 kWh; la mateixa aigua és conduïda després cap a la central del Pont de Suert.

Senet de Barraves, oficialment i en català, Senet o Senet de Barravés, és una entitat local descentralitzada del municipi de Vilaller. Es troba a una altura mitja de 1.340 m, a l'esquerra del riu Noguera Ribagorçana i a pocs quilòmetres de la boca sud del túnel de Vielha. Està comunicat per una via asfaltada amb la carretera nacional N-230 Lleida-Vielha i amb el poble de Aneto.

L'església, romànica, està guardada per les creus del cementiri que es troba davant de la porta d'entrada a la mateixa, data dels segles XI-XII i està dedicada a Santa Cecilia. L'economia de la localitat està basada en la ramaderia amb vaques de la classe anomenada «bruna del Pirineus» i pasturatge per a ovelles durant l'estiu. També hi ha dedicació a la fusta del pi negre i faig, avui dia molt compromesa per l'explotació abusiva que pateixen els boscos i les tales destructives.

A Senet hi ha una associació, anomenada la Boixeriga, que va sorgir després d'una temptativa de la construcció d'una nova instal•lació hidroelèctrica a la vall de Besiberri, el que va provocar la reacció dels veïns formant l'associació de caràcter conservacionista, que finalment va evitar la construcció d'una nova presa i la central hidroelèctrica.

Festes

 • Romeria de San Isidre - 15 de maig, es realitza una romeria amb cants en Estarredono
 • Baixada de falles - 23 de juny. Des de la muntanya es fa un descens de falles
 • Festa Major - 24 de juny, festivitat de Sant Joan
   

Altres

Ruta de la Fauna

La Ruta de la Fauna s'inicia a Senet (Alta Ribagorça - Pirineus) i recorre el lateral de la muntanya, seguint el vell camí del port de Gelada. Es camina per un paisatge on l'empremta humana és molt evident, amb una gamma d'antics conreus i prats de sega, separats per marges i petits murs de pedra seca. És un ambient molt ric en fauna, on és fàcil descobrir el rastre de la rabosa o del porc senglar.

Al capdamunt del pendent es troben els extensos prats subalpins, on pastura el bestiar durant els mesos d'estiu. Si caminem atents, podrem observar els grups d'isards pasturant a les parts més altes, o sorprendre algun cabirol als límits dels prats i el bosc. Des d'aquí es pot contemplar el barranc de l'Esbornada, que és un dels grans protagonistes geològics de la vall de Barravés.

Finalment, entre pinedes de pi silvestre, la ruta s'acosta fins al mirador d'Estarredono, des d'on es podrà gaudir d'una panoràmica privilegiada de la vall i dels contraforts del massís de la Maladeta.

Tot el recorregut està senyalitzat amb pals de fusta que tenen marcada una petjada d'isard. A més, s'aniran trobant plafons explicatius de la fauna de cada ambient i rèpliques de petjades i d'excrements. Es trobarà alguna cabana, però són per a l'ús exclusiu dels pastors. No obstant això, es pot aixoplugar-se al seu porxo en cas de pluja.

Característiques:

Sortida i arribada al nucli urbà de Senet
Longitud:
 6,5 km
Durada mínima: 2 hores
Altitud mínima: 1.300 m
Altitud màxima: 1.730 m
Desnivell: 430 m

Més informació: www.turismealtaribagorca.cat/rutes-i-senderisme/senderisme/ruta-de-la-fauna-de-senet

El Centre de Senet

Centre d’Informació del Parc Nacional d’Aigüestortes
“La Serradora” a Senet
c/ del Port, 10
Tel. 973 69 82 32

Aquest centre organitza:

 • Itineraris de natura i sortides monogràfiques
 • Exposició temporal: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: un paradís per a la fauna

Itineraris

 • La Cascada dels Salto
 • Senet-Port de Gelada
 • Seguint la Noguera Ribagorçana
 • La Vall de Fenerui
 • La Vall de Besiberri
 • Estanhs de rius
 • Boca sud del túnel-Port de Vielha

Si voleu més informació sobre Senet: ca.wikipedia.org/wiki/Senet