Fires i Festes
Festes a Vilaller
- Viacrucis de Setmana Santa
Vilaller cel·lebra, cada divendres sant, el tradicional Viacrucis a partir de les 11h., i per la nit la Processó a partir de les 22:00h.
Al segle XVII Vilaller va iniciar la tradició cristiana del viacrucis, processó que ressegueix els diferents episodis del Calvari de Jesucrist de de l’església de Sant Climent fins l’ermita de Riupedrós.
És una de les tradicions mes arrelades a la vila. Les escultures noves les estacions van ser representades en unes bigues de ferro on es van gravar els dibuixos al·legòrics de cada un dels passos del calvari: El responsable de dissenyar aquest conjunt va ser l’artista Víctor P. Pallarés, pintor de reconegut renom i fill adoptiu de Vilaller.
Viacrucis als anys 60
Viacrucis actual
- 25 maig Romeria de Sant Urbà
Sant Urbà se celebra el dia 25 de maig, i segons ens diu la tradició aquest sant fou martiritzat clavant-li in clau enmig del cervell. Per aquest motiu és invocat en patronatge perquè ens guareixi de mal de cap i de migranyes.
A Vilaller, sant Urbà ha tingut sempre una especial devoció, fins al punt que encara avui hi podrem trobar "el pilaret de sant Urbà".
Des de molt temps ha estat tradicional que el poble anés en romeria a l'esmenat pilaret. Un cop allí congregats i encomanats a la protecció del sant, l'Ajuntament ha estat tradicional, que doni pa i vi per a tothom.
Com referint-se a l'ofrena feta per l'Ajuntament, de donar pa i vi a tothom, hi ha refranys populars que fan esment als cultius esmentats. Així deien:
Com volent dir que si el blat ja era granat, ja que es podia fer ofrena de pans a tothom, com en acció de gràcies. L'altre deia:
Veiem que és ben expressiu aquest adagi. Si tenim la garantia de vi i pa per aquest any, ja podem donar-ne gràcies. I això era el que es feia.
- 23 juny Baixada de Falles
La Baixada de Falles a Vilaller sempre es fa el dia 23 juny a partir de les 22'30h.
La baixada de falles per la muntanya és una de les festes populars més singulars de Vilaller. Cada participant encén la seva falla al faro i comença el trajecte guiat pel fadrí major o cap de colla, amb les falles flamejants, que creen rius de foc per la muntanya, que van a parar a la plaça del poble. La festa s’acaba amb ball i xerinola al voltant d’una gran foguera.
En l’Antiguitat es creia que els mals esperits, que sortien a mitja nit, fugien en veure el foc i les fogueres. Aquests ritus els feien els homes per donar gràcies als déus per l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. Avui aquestes creences continuen vigents però també s’han oncorporat aspectes festius i lúdics, de trobada de veïns i com no de manifestació turística i cultural.
- Del 14 al 18 agost Festa Major
- 2 de novembre. Fira Ramadera de Tots Sants
- 23 de novembre. Festa Petita en honor a Sant Climent
Festes a Senet
- 15 maig Sant Isidre
- 16 juny Festa Major i Baixada de Falles